У скільки обійдеться розговітися цього року? (відео)

15:35, 28 квітня 2016

Город.Сн
Великдень. Господині починають скуповуватись до святкового столу. Але цього року торгівля, наприклад, на чернігівському Центральному ринку йде мляво, зізнаються продавчині. Якщо в минулому році за тиждень-два уже був відчутний ажіотаж, то зараз… Втім, не всі скаржаться.



Тож скільки коштуватиме чернігівцям великодній кошик? Давайте рахувати. На п’ять-шість невеликих пасок вам знадобиться кілограмів зо два борошна. На вагу придбаєте його за чотирнадцять, запаковане – на кілька гривень дорожче. Великої різниці з минулорічною ціною немає. Чого не скажеш про яйця. Вони значно подешевшали. Якщо в минулому році домашні коштували в середньому 25 гривень за десяток, то зараз – максимум 18. В магазині, зважаючи на передсвяткові знижки, можна купити за 10 гривень.

В магазині все це – разів у півтора дорожче, і дорожче у порівнянні з минулим роком. Вершкове масло здорожчало буквально на кілька гривень – 67 за кілограм. Відповідно, 200-205 грамів (тобто, стандартна магазинна упаковка) обійдеться вам у 15 кревних. Будьте уважні – в магазині за цією ж, або меншою, ціною придбаєте масло меншої жирності, а то й взагалі спред. Справжнє, жирністю 83%, коштує більше. Вартість цукру – 15 гривень, це трохи дешевше, ніж торік. Але ж навряд чи вам знадобиться цілий кілограм.

Сто грамів родзинок вам обійдуться гривень у десять, кураги – в 20-30. Ці продукти помітно здорожчали у порівнянні з минулим роком. Ті ж родзинки, наприклад, торік коштували 75. Дріжджі – 6, кольорова посипка – також. Разом виходить трохи більше ніж сто гривень за власноруч приготовані кілька пасок.

До речі, готова великодня здоба коштує від 5-ти до 35-ти гривень за штуку, залежно від розміру. Так, це дешевше. Але чи смачніше?..

Ну і куди ж без м’яса та сала на великодньому столі? А ці продукти сильно подорожчали. Підчеревок – 75, м’ясо – 60-70, сало в середньому 40 гривень за кілограм. Домашні кури – 40-50. Магазинні, до речі, дешевші. Якщо немає часу усю цю дороговизну готувати – купуйте копченості.

Традиційний великодній алкоголь – близько сотні гривень за пляшку. Можна й дешевше. Але ж зважайте на якість.

І трошки про атрибутику. Плетені кошики цьогоріч суттєво подешевшали. Лампадки можна купити різні, як за розміром, так і за ціною – від восьми до двадцяти гривень. Різноманітні наклейки на великодні яйця – по дві гривні за комплект.

Отож, скромний великодній кошик з купленою невеличкою паскою, кількома яйцями, пляшкою недорогого кагору й шматком запеченого м’ясця обійдеться господині в двісті гривень.

А от якщо ви вирішили власноруч напекти пасок, зробити одну сирну, запекти по шматочку сала та м’яса, прикрасити яйця по-сучасному (наклейками), додати домашньої ковбаски, то, окрім великої кількості часу, витратите приблизно 330 гривень — за ринковими цінами. Ще 80 за новий плетений кошик з лампадкою. Вартість великоднього вина додавайте самі, відповідно до можливостей гаманця і власних вподобань.

Чи стало дорожче розговітися цього року у порівнянні з минулим? Економ-варіант – ні, традиційний — так, на 30 гривень.

«Сівер-центр»

UserCommentAvatar

Авторизируйтесь или войдите через Image или Image

Image
Image
Image

Loading...

Увійти через соціальні мережі

Увійти через соціальні мережі

Увійти в акаунт

Потрібна допомога?

Створити новий обліковий запис

Змінити свої дані ви можете в особистому кабінеті після закінчення реєстрації